Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΠΜΣ "Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών"

ΥΠΟΔΟΜΗ

ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ

Τα μαθήματα του ΠΜΣ «Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών» διεξάγονται στο Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος (ΕΕΠΜΣ) ΓΝΑ ΚΑΤ, το οποίο εξυπηρετεί διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες στο γνωστικό αντικείμενο των μεταβολικών νοσημάτων των οστών μέσω των σύγχρονων εκπαιδευτικών προδιαγραφών του.

Αναλυτικά, το ΕΕΠΜΣ προσφέρει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΠΜΣ πρόσβαση στα ακόλουθα τμήματα του για τη διεξαγωγή κλινικών και πειραματικών ερευνητικών μελετών:

 

1. Πειραματικό Χειρουργείο

Η ερευνητική δραστηριότητα του πειραματικού χειρουργείου αφορά σε γνωστικά πεδία σχετικά με τα μεταβολικά νοσήματα των οστών, με την χειρουργική ορθοπαιδική και τις οστεοαρθρίτιδες. Οι πειραματικές μελέτες πραγματοποιούνται σε μοντέλα προσομοίωσης, σε επίμυες και κονίκλους, από ιατρούς ειδικευόμενους και ειδικευμένους, κτηνιάτρους και οδοντιάτρους. Συνιστούν κυρίως διδακτορικές διατριβές και ερευνητικές μελέτες από επιχορηγούμενα ερευνητικά προγράμματα.

Το πειραματικό χειρουργείο του ΕΕΠΜΣ είναι καλά οργανωμένο με 2 χειρουργικές αίθουσες και μία βοηθητική που χρησιμεύει σε εκπαιδευτικούς σκοπούς. Είναι στελεχωμένο με δύο νοσηλεύτριες και έναν ζωοκόμο.

 

2.Τμήμα Εκπαίδευσης στην Μικροχειρουργική

Στο τμήμα αυτό, που στεγάζεται στο πειραματικό χειρουργείο και συνεπικουρείται από την Κλινική Άκρας Χειρός και Μικροχειρουργικής του Νοσοκομείου ΚΑΤ, παρέχεται συνεχής εκπαίδευση νέων χειρουργών και ορθοπεδικών στην τεχνική της μικροχειρουργικής. Το τμήμα διαθέτει επαρκή εξοπλισμό σε χειρουργικά μικροσκόπια και εργαλεία.

 

3.Χώροι διαμονής ζώων εργαστηρίου

Στο τμήμα αυτό, υπό την εποπτεία Κτηνιάτρου, εξασφαλίζονται οι συνιστώμενες προδιαγραφές για τη διαμονή μικρών ζώων εργαστηρίου, όπως μύες, επίμυες και κουνέλια.

 

4.Τμήμα Εμβιομηχανικής και Κινησιολογίας

Υπάρχει ειδικός εξοπλισμός, υπολογισμού της αντοχής των οστών και γενικότερα των μηχανικών ιδιοτήτων του μυοσκελετικού συστήματος.

 

 

5.Τμήμα εξειδικευμένων Βιοχημικών εξετάσεων

Το τμήμα αυτό ασχολείται με τις βιοχημικές εξετάσεις ελέγχου του μεταβολισμού του ασβεστίου και τους βιοχημικούς οστικούς δείκτες.

 

6.Τμήμα Παθολογοανατομικών εξετάσεων και Οστικής Ιστομορφομετρίας

Παρασκευάζονται οι οστικές βιοψίες από ασθενείς και μελέτες ζώων εργαστηρίου που πραγματοποιούνται στο ΕΕΠΜΣ. Τα παρασκευάσματα αξιολογούνται προκειμένου να αναλυθούν και χρησιμοποιηθούν στην κλινική πράξη ή/και δημοσίευση ερευνητικών πρωτοκόλλων.

 

7. Το Τμήμα Οστικής Πυκνομετρίας (DEXA) και Ποσοτικής Υπολογιστικής Τομογραφίας (pQCT)

Το Τμήμα διαθέτει τα μηχανήματα DEXA και pQCT, τα οποία χρησιμοποιούνται για: 1) τον έλεγχο οστικού μεταβολισμού ασθενών και 2) πραγματοποίηση κλινικών και πειραματικών μελετών.

 

8.Εξωτερικά Ιατρεία Οστεοπόρωσης

Οι φοιτητές του ΠΜΣ έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν επιπλέον κλινικά:

Α) στο Ιατρείο Οστεοπόρωσης και Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών που στεγάζεται στον χώρο των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου ΚΑΤ

β) στο ΕΕΠΜΣ: έχει τη δυνατότητα μέσω του τεράστιου όγκου ασθενών με Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών που δέχεται (1000 ασθενείς ετησίως), να υποστηρίξει τις κλινικές και πειραματικές διπλωματικές εργασίες αλλά και τις διδακτορικές διατριβές των φοιτητών του ΠΜΣ «Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών».

Γ) στο Ηλεκτρονικό Ιατρείο Οστεοπόρωσης – Elecost

Το Ηλεκτρονικό Ιατρείο Οστεοπόρωσης– Elecost  αποτελεί μια καινοτομία του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (ΕΛ.Ι.ΟΣ) η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη ενός πανελλαδικού ηλεκτρονικού δικτύου ιατρείων οστεοπόρωσης  με κοινό διαγνωστικό και θεραπευτικό πρωτόκολλο και έχει σκοπό την διευκόλυνση των χρηστών στην αρχική εξέταση και στη μετέπειτα παρακολούθηση των ασθενών τους.

Το Elecost  συνιστά ένα εύχρηστο και χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο για την κλινική αντιμετώπιση των οστεοπορωτικών ασθενών. Συνυπολογίζει την επίδραση όλων των κλινικών παραγόντων κινδύνου για κατάγματα και  προβλέπει τη δεκαετή πιθανότητα εμφάνισης μείζονος οστεοπορωτικού κατάγματος καθώς και του κατάγματος του ισχίου. Λόγω της πλειονότητας των παραγόντων που λαμβάνονται υπόψη τόσο πιο ακριβέστερη και αξιόπιστη είναι η αξιολόγηση του κινδύνου για εκδήλωση οστεοπορωτικού κατάγματος και πιο σωστή η τελική λήψη της θεραπευτικής απόφασης.

Η χρήση του Ηλεκτρονικού Ιατρείου Οστεοπόρωσης ως εργαλείο Εκπαίδευσης οδηγεί τους φοιτητές σε ηλεκτρονική κλινική εφαρμογή της θεωρίας την οποία έχουν διδαχθεί στα πλαίσια του ΠΜΣ.

 

Η συμμετοχή των φοιτητών του Π.Μ.Σ. σε πρακτική/κλινική άσκηση είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Π.Μ.Σ.

 

9.Τμήμα Τεκμηρίωσης και Ιατρικής Στατιστικής

To  ΕΕΠΜΣ  είναι ένα από τα λίγα Ερευνητικά Κέντρα στην Ελλάδα που έχουν ιδιαίτερο τμήμα Βιο-στατιστικής. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα του ΠΜΣ, καθώς το συγκεκριμένο Τμήμα συμβουλεύει τους φοιτητές του ΠΜΣ στην σχεδίαση αλλά και στον έλεγχο και αξιολόγηση διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών τους σε ότι αφορά στην στατιστική ανάλυση και μελλοντική δημοσίευσή τους.

Συγκεκριμένα παρέχονται οι ακόλουθες υπηρεσίες: 

  • Σχεδιασμός μελέτης
  • Εκτίμηση δείγματος
  • Καταγραφή δεδομένων 
  • Στατιστική Ανάλυση 
  • Σχολιασμό των Αποτελεσμάτων και
  • Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων

 Το τμήμα διαθέτει δύο πλήρως εξοπλισμένα γραφεία με 2 Η/Υ, εκδόσεις στατιστικών και οικονομετρικών λογισμικών προγραμμάτων.

 

10. Αμφιθέατρο

Το Αμφιθέατρο του ΕΕΠΜΣ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΛΥΡΙΤΗΣ» χρησιμοποιείται για διαλέξεις, σεμινάρια, παραστάσεις, τελετές, απονομές, εκθέσεις. Έχει χωρητικότητα 80 καθήμενων και είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, όπως βιντεοπροβολέας, Η/Υ, ενσύρματη και ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, σύστημα ηχητικής και μικροφωνικής εγκατάστασης, κλιματισμό, φυσικό και τεχνητό φωτισμό.

 

11.Βιβλιοθήκη

Η Βιβλιοθήκη παρέχει πρόσβαση σε αρχείο επιστημονικών περιοδικών και συγγραμμάτων, καθώς και τη διατήρηση συνδρομών σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Η άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης διευκολύνει τη μελέτη και ερευνητική δραστηριότητα των μεταπτυχιακών φοιτητών.

 

12.Γραφείο ΠΜΣ

Το πλήρως εξοπλισμένο και επιπλωμένο γραφείο του Π.Μ.Σ. αποτελεί έναν σταθερό και μόνιμο χώρο συναντήσεων των φοιτητών με τους διδάσκοντες καθώς και με την Γραμματεία του ΠΜΣ. Με σκοπό την άμεση πρόσβαση των μεταπτυχιακών φοιτητών σε χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό καθώς και την απευθείας εξυπηρέτησή τους σχετικά με φοιτητικά θέματα (π.χ. Βεβαιώσεις Σπουδών, Αναλυτικές Βαθμολογίες), στον χώρο του Γραφείου του ΠΜΣ, βρίσκονται αρχειοθετημένες οι διπλωματικές εργασίες των μεταπτυχιακών φοιτητών σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, οι ατομικοί τους φάκελοι καθώς και οι ερευνητικές τους εργασίες. Επίσης προσφέρεται πρόσβαση σε Ηλεκτρονικό Υπολογιστή (2 PCs, 3 Laptops),  ασύρματο και ενσύρματο Internet, πολυμηχάνημα (Printer/Scanner/Copier/Fax), δυνατότητα τηλεδιασκέψεων και  συνδεδεμένο με το δίκτυο του ΕΚΠΑ για πρόσβαση στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του. Το λογισμικό που διαθέτει τo Γραφείο του Π.Μ.Σ. προς χρήση είναι: MS-OFFICE (EXCEL, WORD, POWERPOINT, κ.λ.π.), SPSS, λογισμικό ελέγχου λογοκλοπής TURNITIN, Ηλεκτρονικό Ιατρείο Οστεοπόρωσης Elecost κ.α. 

 

Παράλληλα οι δραστηριότητες του Π.Μ.Σ. εξυπηρετούνται από το κεντρικό Αμφιθέατρο του ΓΝΑ ΚΑΤ «Γ. ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΔΗΣ» χωρητικότητας 160 καθήμενων και είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, όπως βιντεοπροβολέας, Η/Υ, ενσύρματη και ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, σύστημα ηχητικής και μικροφωνικής εγκατάστασης, κλιματισμό, φυσικό και τεχνητό φωτισμό.

 

Στους φοιτητές του ΠΜΣ που επιλεγούν να εκπονήσουν διπλωματικές εργασίες με ερευνητικό αντικείμενο, δίδεται η δυνατότητα να εκπονηθούν αυτές στο Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ.

 

Η Α΄ Παιδιατρική Κλινική (ΑΠΚ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) είναι η μεγαλύτερη και αρχαιότερη τριτοβάθμια παιδιατρική κλινική της Χώρας. Ταυτοχρόνως, φιλοξενεί ένα από τα παλαιότερα ερευνητικά εργαστήρια, το Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο (ΧΕΕ), το οποίο αποτελεί θεσμοθετημένο τμήμα της ΑΠΚ. Ειδικότερα, το Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο, έχει την υποδομή και εξοπλισμό να καλύψει και να υποστηρίξει την εκπόνηση ερευνητικών εργασιών, αφού είναι από τα πλέον αρτιότερα και καταλληλότερα εξοπλισμένα ερευνητικά εργαστήρια. Οι κύριες δραστηριότητες του ΧΕΕ αφορούν στην έρευνα και εργαστηριακή διάγνωση των παιδιατρικών νοσημάτων. Μέρος της επιτελούμενης έρευνας αφορά στη χρήση in vitro κυτταρικών συστημάτων για την ανίχνευση μοριακών μηχανισμών των νοσημάτων με ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη των νεοπλασιών. Επιπροσθέτως, έχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ολοκλήρωση κάθε ερευνητικού έργου, και ενδεικτικά αναφέρουμε: κυτταρομετρία ροής, qRT-PCR, microarray scanners, επωαστικούς κλιβάνους, απαγωγούς αρνητικής πίεσης κ.α.

 

Η συμβολή της παραπάνω υλικοτεχνικής υποδομής αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία του ΠΜΣ σχετικά με την ποιότητα παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης προς τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.