Ιστορικό του ΠΜΣ
Το γνωστικό αντικείμενο των Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών αποτελεί ένα παγκόσμια αναγνωρισμένο τμήμα της παθολογίας του μυοσκελετικού συστήματος και έχει καθιερωθεί στην προπτυχιακή εκπαίδευση του ΕΚΠΑ από το έτος 1985 ως μάθημα επιλογής, από το έτος 2002 σαν εξειδίκευση στο τότε ΠΜΣ Βιοϊατρική Έρευνα με ειδίκευση στην Κλινική και Εργαστηριακή Ιατρική - Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών και σαν ξεχωριστό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών από το έτος 2007.
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών» είναι το μοναδικό, από τα ενεργά ΠΜΣ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, που σχετίζεται με το μυοσκελετικό σύστημα. Για το λόγο αυτό υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από υποψηφίους διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων (ορθοπαιδικοί, ενδοκρινολόγοι, ρευματολόγοι, παθολόγοι, φυσίατροι, ακτινολόγοι κ.ά.) αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας (φυσικοθεραπευτές, τεχνολόγοι, νοσηλευτές κ.ά.). Μέχρι και το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ο αριθμός των υποψηφίων φοιτητών είναι πάντοτε διπλάσιος του αριθμού των εισακτέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αλλοδαπή πραγματοποιείται ένα μόνο ΠΜΣ που να σχετίζεται με το μυοσκελετικό σύστημα (Master in Osteoporosis and Metabolic Bone Diseases, University of Brescia).
Συμβολή του ΠΜΣ στην επιστήμη και εν γένει στην κοινωνία
Το ΠΜΣ «Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών» (ΜΝΟ) εκπαιδεύει επιστήμονες στις βασικές γνώσεις, την παθολογία, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ΜΝΟ.
Παρουσιάζει μεγάλη απήχηση στον ευρύτερο ιατρικό χώρο λόγω της συνάφειας του γνωστικού του αντικειμένου με πολλές ιατρικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα την τεράστια ζήτησή του από ειδικευόμενους και ειδικευμένους ορθοπαιδικούς, φυσιάτρους, ρευματολόγους, νευρολόγους, ενδοκρινολόγους, παθολόγους, γενικούς ιατρούς, ακτινολόγους καθώς και οδοντιάτρους, φυσικοθεραπευτές, νοσηλευτές, τεχνικούς ακτινολογικών και βιοχημικών εργαστηρίων.
Η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση ενός μεταβολικού νοσήματος του μυοσκελετικού συστήματος έχει και την κοινωνική του υπόσταση, αφού οι ασθενείς με τέτοια νοσήματα παρουσιάζουν κινητικά και λειτουργικά προβλήματα και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, στην εργασία τους και γενικότερα στην ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.
Η μη έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση ιδιαίτερα της Οστεοπόρωσης (της λεγόμενης «σιωπηλής νόσου»), οδηγεί σε σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα, ιδιαίτερα των ατόμων της τρίτης ηλικίας.
Η εκπαίδευση στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ θα οδηγήσει τους αποφοίτους σε στελέχωση και βελτιστοποίηση των ιατρικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς με ΜΝΟ και τελικά στην αύξηση του γενικού δείκτη υγείας, παράλληλα με την περικοπή ανώφελων κρατικών δαπανών.
Σκοπός του ΠΜΣ
Σκοπός του ΠΜΣ είναι:
να εκπαιδεύσει και να εξειδικεύσει νέους επιστήμονες στο ευρύ και αναπτυσσόμενο πεδίο των Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών. Οι απόφοιτοι του Π.Μ.Σ. θα μπορούν:
α) να στελεχώσουν ιατρεία και εργαστήρια που ασχολούνται με το μεταβολισμό των οστών και τη γηριατρική καθώς και μονάδες έρευνας για τα Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών
β) να διδάσκουν το γνωστικό αντικείμενο
γ) να απασχοληθούν σε θέσεις που απαιτούν γνώσεις γύρω από το αντικείμενο των μεταβολικών νοσημάτων των οστών και της αντιμετώπισης ασθενών των νοσημάτων αυτών
Το ΠΜΣ στοχεύει στην εκπαίδευση και τη δημιουργία Επιστημόνων με υψηλή εξειδίκευση, την προαγωγή της γνώσης, τη βασική έρευνα και την έρευνα των διαταραχών του μεταβολισμού των οστών. Μέσω του ΠΜΣ δίδεται βάρος στην αναζήτηση και αξιολόγηση δεδομένων και στην προώθηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων.
Στόχοι του ΠΜΣ
Στόχοι του ΠΜΣ «Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών» είναι:
Α. Η απόκτηση από τους φοιτητές βαθύτερης γνώσης της φυσιολογίας και παθολογίας του μυοσκελετικού συστήματος, της ομοιοστασίας του ασβεστίου και του μεταβολισμού των οστών.
Β. Η επέκταση της γνώσης των φοιτητών και σε άλλους χώρους της ιατρικής, δηλαδή γενική Παθολογία, Ρευματολογία, Ενδοκρινολογία, Νεφρολογία, Νευρολογία, Γυναικολογία, Παιδιατρική και βεβαίως Ορθοπαιδική και η ικανότητα σύνδεσης νοσημάτων των ειδικοτήτων αυτών με την αιτιοπαθογένεια των Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών.
Γ. Η απόκτηση βασικών γνώσεων απεικόνισης, βιοχημείας, παθολογοανατομίας, ιστολογίας που θα βοηθήσουν του φοιτητές στην αναγνώριση, διάγνωση και διαφορική διάγνωση των μεταβολικών νοσημάτων των οστών.
Δ. Η απόκτηση γνώσεων βιοστατιστικής, εμβιομηχανικής, αναζήτησης στο διαδίκτυο, αναζήτησης σε διαδικτυακές βιβλιοθήκες, ανάλυσης επιστημονικών συγγραμμάτων και άρθρων και τελικά συγγραφής επιστημονικών άρθρων με τελικό στόχο την εξοικείωσή τους με τη έρευνα και τη δημοσίευση επιστημονικών άρθρων σχετικών με το γνωστικό αντικείμενο των Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών.
Ε. Η εξοικείωση των φοιτητών με τον πειραματισμό μέσω πειραματικής διπλωματικής εργασίας που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο πειραματικό χειρουργείο του ΕΕΠΜΣ και με την εποπτεία του ΔΕΠ του Εργαστηρίου που ταυτόχρονα συμμετέχει και στο ΠΜΣ.
Η χρονική διάρκεια για τις σπουδές που οδηγούν στην απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε τέσσερα (4) εξάμηνα.
Για την απονομή του ΔΜΣ, απαιτούνται:
Α) Η συγκέντρωση των απαιτούμενων διδακτικών μονάδων (120 ECTS)
Β) Η επιτυχία στις εξετάσεις των μαθημάτων
Γ) Η επιτυχής ολοκλήρωση των εργασιών ανά εξάμηνο Σπουδών καθώς και η δημοσίευση αγγλόφωνης εργασίας
Δ) Η επιτυχής δημόσια υποστήριξη της Διπλωματικής Εργασίας